Tak for det, formand. Mon ikke alle os, der er her i salen i dag, deler den stolthed, det er at leve i et land med et driftigt knaldhamrende dygtigt erhvervsliv og i Produktionsdanmark, hvor ikke mindst de danske produktionsvirksomheder som fyrtårne lyser op. Lovforslaget, vi skal førstebehandle i dag, består af to dele, dels etableringen af én indgang, også kaldet one-stop-shop – og nu siger jeg det, som det står i lovforslaget, for egentlig må vi jo ikke bruge engelske udtryk her i salen – dels rammerne for udpegningen af de fem industriparker.
Hvert år bidrager danske produktionsvirksomheder til at gå forrest i at udvikle dansk produktion. Danske produktionsvirksomheder bidrager til udviklingen af arbejdspladser, til handel, til samarbejde med verden omkring os og til at sikre, at Danmark har et fantastisk ry som en driftig nation, der er i førertrøjen på en lang række områder.
Men de danske produktionsvirksomheder er ligesom produktioner i andre europæiske lande også presset af store nationer, der ikke går så højt op i regler og retningslinjer, som vi gør i EU. Derfor er det også sund fornuft og helt nødvendigt, at vi hjælper produktionsvirksomhederne og fjerner nogle af de barrierer, som forsinker dem i forhold til muligheden for at udvide produktionen og starte nye projekter op. Det handler om den balance, hvor vi i Danmark selvfølgelig aldrig skal gå på kompromis med miljø eller sundhed, men hvor vi samtidig skal hjælpe produktionsvirksomhederne med at sætte skub i processen.
Det er lige præcis det, vi gør med det her lovforslag. Med nogle enkelte kriterier, hvoraf bare et skal være opfyldt, kan både store, små og mellemstore virksomheder, der vil udvide eller påbegynde ny produktion, hurtigere og mere omkostningstungt nu få en enkelt indgang og få tilladelse hurtigere. Hvor det før var den enkelte produktionsvirksomheds opgave at navigere mellem forskellige myndigheder, får Erhvervsstyrelsen nu den opgave at koordinere én indgang, så virksomhederne sparer tid og ressourcer på bureaukrati. Det hele åbner allerede i maj. Ikke mindst sikres danske produktionsvirksomheder i denne sammenhæng, at alle relevante godkendelser skal være udstedt inden for 18 måneder og ned til 12 måneder i enkelte godkendelsesforløb.
Men hvad der er mindst lige så vigtigt, er jo, at produktionsvirksomhederne ikke skal bruge ressourcer på at være i kontakt med mange forskellige myndigheder, men får tilknyttet én kontaktperson, der sikrer den løbende koordination og overblikket over fremdriften i ansøgningen. I den bedste af alle verdener var alt jo overstået i løbet af nul komma fem, men i et regelbaseret samfund kerer vi os altså også om det omgivende samfund rundt om produktionsvirksomhederne og om konsekvenserne af vores industriproduktion, og derfor skal vi selvfølgelig lade ønsket om fremdrift gå hånd i hånd med ansvaret for det omgivende samfund.
Den anden del af det her lovforslag omhandler etableringen af industriparker forskellige steder i Danmark. Det er et stort politisk ønske for Socialdemokratiet, at det skal være endnu nemmere for virksomheder at finde egnede arealer med adgang til nødvendig infrastruktur som el, vand, transport og spildevandsløsninger, altså arealer, der kan imødekomme virksomhedernes behov og sikre hurtigere investeringsbeslutninger.
Med dette lovforslag, vi behandler i dag, besluttes det, at der inden udgangen af 2025 udpeges placering af fem industriparker, der imødekommer kommunal opbakning, erhvervsinteresser, god infrastruktur og placering på steder, hvor der ikke er beskyttet natur. Målet er selvfølgelig, at vi styrker vækst og arbejdspladser i hele landet, også i landdistrikter, hvor vi jo meget ofte har mange af produktionsarbejdspladser.
De to dele af dette forslag vil være med til at sikre hurtig etablering og udvikling i dansk produktion. I en verden, hvor konkurrenceevnen trues, og hvor den geopolitiske situation mildest talt er ustabil, er det uhyre vigtigt for Danmark, for danske arbejdspladser og for dansk erhvervsliv, at vi vedtager dette lovforslag.
Derfor kan Socialdemokratiet selvfølgelig helhjertet bakke op om forslaget. Jeg siger tak for ordet.